Digitaal Veilig Leren
E-mail info@dgdo.nl Bel ons! 088-633 1070

Zijn jongeren hun telefoon de baas?

Digitaal Veilig Leren > Algemeen nieuws > Zijn jongeren hun telefoon de baas?

Privacygame voor jongeren

Jongeren geven via apps, games en sites vaak onbewust veel persoonlijke informatie weg en om dat te veranderen heeft de Autoriteit Persoonsgegevens afgelopen week een privacygame gelanceerd. Via de game ‘Ben jij je telefoon de baas‘ probeert te toezichthouder jongeren duidelijk te maken welke gegevens zij allemaal weggeven. Zo leren jongeren dat hun gegevens in verkeerde handen kunnen vallen als deze niet beveiligd worden opgeslagen.

“Vertel jij alles over jezelf aan iedereen? Echt álles? Waarschijnlijk niet. Want wat er in jouw hoofd, lijf en huis gebeurt, is van jou. Dat is privé. Ook als je online bent. Bescherm je persoonlijke gegevens dus goed als je apps downloadt, games speelt of websites bezoekt. Want jouw privacy, daar ga jij zelf over”, aldus de boodschap van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De game

De game is opgebouwd uit een aantal challenges waarin jongeren worden uitgedaagd om hun telefoon de baas te zijn. Bijvoorbeeld hoe snel zij hun geboortedatum kunnen intypen. Maar de gedachte hierachter is natuurlijk of jongeren doorhebben welke gegevens zij op dat moment prijs geven.

Durf jij de uitdaging aan? Scan de QR-code hieronder of ga op je telefoon naar: www.jetelefoondebaas.nl.

Tips

Na het spelen van de game ontvangen spelers verschillende concrete tips om hun gegevens te beschermen, zoals:

  • Controleer bij het downloaden van een app waar zij toestemming voor vragen. Deel niet zomaar je contactgegevens of locatie, als de app dat niet nodig heeft. In de instellingen kun je de toegang tot deze gegevens uitzetten.
  • Zorg ervoor dat al je apparaten geüpdatet zijn.
  • Klik niet zomaar op ‘accepteren’ bij de voorwaarden van apps, maar let goed op waar je mee akkoord gaat.
  • Installeer alleen apps vanuit betrouwbare bronnen.