Digitaal Veilig Leren
E-mail info@dgdo.nl Bel ons! 088-633 1070

‘Scholen en ouders moeten meer samenwerken in veilig online gaan’

Digitaal Veilig Leren > Algemeen nieuws > ‘Scholen en ouders moeten meer samenwerken in veilig online gaan’

Samenwerken voor online veiligheid jongeren

Meer dan de helft van de Nederlandse jonge kinderen zit gemiddeld een uur per dag op internet, waarvan 28% zonder toezicht. Circa 40% van de kinderen begrijpt niet goed hoe het internet werkt en wat je allemaal op het wereldwijde web kan doen en wat je er kan vinden. Zorgwekkende cijfers. Scholen en ouders zouden hierin beter moeten samenwerken. Aldus onderzoek van bureau Qrius naar de eerste stappen van kinderen op het internet in opdracht van cybersecuritybedrijf Kaspersky.

Samenwerken online veiligheid

Internetgedrag

De meeste ouders proberen hun kind te begeleiden in hun internetgedrag. Circa 52% van de kinderen geeft aan dat ze voldoende uitleg krijgen van hun ouders. Maar 40% van de jonge kinderen geven aan dat ze niet goed begrijpen hoe het internet werkt en wat je allemaal op het wereldwijde web kan doen.

Daar waar 84% van de ouders aangeeft dat hun kind geen vervelende ervaringen op internet heeft gehad, geeft 11% aan dat hun kinderen wel iets hebben meegemaakt dat ze echt vervelend vonden.

Maatregelen nemen

Martijn van Lom, General Manager van Kaspersky Benelux, vindt het goed dat ouders zich bewust zijn van de internetrisico’s die hun kinderen lopen en dat het merendeel daar adequate maatregelen voor neemt. Maar van Lom is ook van mening dat zowel het bedrijfsleven als het onderwijs ouders hierin kan helpen.

Zo verspreidt Kaspersky 10.000 (voor)leesboekjes over veilig mediagedrag van kinderenboekenschrijfster Marlies Slegers op scholen. “Maar ook het onderwijs moet ouders helpen hun kinderen veilig wegwijs te maken in de digitale wereld. Ouders zijn simpelweg niet in staat om altijd een oogje in het zeil te houden.”

Bron: Kaspersky